Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2021-2027; acesta oferă oportunități de mobilitate și cooperare pentru toți actorii implicați activ în domeniile menționate, fie ca persoane sau ca instituții/organizații.

Programul este un instrument-cheie care sprijină îndeplinirea obiectivelor stabilite la nivel european prin Spațiul european al educației, Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027), Strategia UE pentru tineret, Agenda pentru competențe în Europa și Planul de lucru al Uniunii Europene pentru sport.

Obiectivul general al programului Erasmus+ este de a sprijini dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile educație, formare, tineret și sport.


Tipuri de proiecte: Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate a persoanelor în scopul învățării și proiecte de cooperare între organizații și instituții. De asemenea, programul oferă sprijin pentru cooperare în domeniul politicilor la nivelul UE.


Prioritățile generale ale programului sunt includerea și diversitatea, transformarea digitală, mediul și combaterea schimbărilor climatice și participarea la viața democratică, valorile comune și angajamentul civic.


Bugetul total pentru perioada 2021-2027 este de 26 de miliarde de Euro, aproape dublu față de perioada precedentă, 2014-2020. 70% din buget va sprijini oportunitățile de mobilitate, iar 30% va fi investit în proiecte de cooperare și în activități de elaborare a politicilor.


Bugetul României în 2024 este de aproximativ 140.005.306 Euro.

Proiect Erasmus în școala noastră

În perioada 6.04.2024-14.04.2024 s-a realizat mobilitatea de grup pentru 30 de elevi și 5 profesori însoțitori care la Școala Platon  MEPE în localitatea Katerini, Grecia. Activitățile desfășurate au urmărit dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză, a competențelor STEAM, dezvoltarea gândirii critice, promovarea interculturalismului și îmbunătățirea abilităților de relaționare în medii culturale diferite.

În următorii 5 ani, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui va implementa proiectele în cadrul Acreditării în Domeniul Educației Școlare Erasmus+, în calitate de Lider de consorțiu pentru 25 școli rurale din județ, câte 5 în fiecare an școlar, având prioritate cele fără experiență Erasmus+. Vor participa la mobilități, din fiecare școală selectată, câte 4 cadre didactice, directorul/ directorul adjunct, 7 elevi și un profesor însoțitor/an. În fiecare an de proiect, vor beneficia de mobilități în străinătate:  20 profesori – cursuri de formare, 5 directori – activități de jobshadowing în instituții cu experiență în implementarea proiectelor europene, 35 elevi + 5 profesori însoțitori –  activități pentru imbunătățirea competențelor cheie (digitale, de comunicare în limba engleză, de expresie și sensibilizare culturală. În cei 5 ani de implementare, vor participa la mobilități un număr total de 175 de elevi și 150 de cadre didactice (profesori, directori și profesori însoțitori).

 Obiectivele acreditării sunt:

O1. Imbunătățirea competențelor digitale a 10 profesori/an din 5 școli din mediul rural din judetul Vaslui, pe o perioadă de 5 ani, prin participarea la cursuri de perfecționare la parteneri externi;

O2. Imbunătățirea competențelor privind educația incluzivă a 10 profesori /an, din 5 școli din mediul rural din judetul Vaslui, pe o perioadă de 5 ani;

O3. Imbunătățirea competențelor manageriale în privința proiectelor europene a 5 directori/an din 5 școli din mediul rural, pe o perioadă de 5 ani, prin activități de job shadowing la școli din UE;

O4. Imbunătățirea competențelor cheie (digitale, de comunicare în limba engleză, de expresie și sensibilizare culturală) a 35 de elevi/an (clasele VI-VII), din 5 școli din mediul rural, pe o perioadă de 5 ani. În anul I  de proiect, școlile membre în consorțiu sunt: Școala Gimnazială “Adrian Porumboiu“ Muntenii de Jos, Școala Gimnazială “Manolache Costache Epureanu“ Epureni, Școala Gimnazială nr. 1 sat Lunca Banului, Școala Gimnazială nr. 1 sat Stănilești și Școala Gimnazială “Ion Murgeanu“ Zorleni.  La prezentul proces verbal se atașează fișa acreditării.